Fraud Blocker Dropshipperi obratite pažnju: novi zakon je stigao - Knjigovodstvena agencija | Knjigovodstvene usluge Beograd | Agencija za knjigovodstvo Beograd

Dropshipperi obratite pažnju: novi zakon je stigao

izmene zakona o internet trgovini

Ukoliko se bavite Dropshippingom ili e-trgovinom u načelu, onda je ovo tekst na koji je potrebno da obratite pažnju jer – država je donela nove uredbe koje tangiraju sve one koji se bave Dropshippingom i E-trgovinom uopšte.

Koje su to novine o kojima pričamo?

Najznačajnije novine u novom Zakonu se odnose na definisanje i uređivanje elektronske trgovine i u okviru nje dropshipping-a kao oblika daljinske trgovine u okviru trgovine na malo i pružanja usluga potrošačima smo mi kao knjigovodstvena agencija obradili u ovom tekstu.

Ova promena je definisana Članom 13. Zakona o elektronskoj trgovini. koji se odnosi na oblike trgovine (koje mogu biti na malo i na veliko) tj. :

1) trgovina na prodajnom mestu;
2) trgovina ličnim nuđenjem;
3) daljinska trgovina:
– elektronska trgovina,
– ostala daljinska trgovina putem drugih sredstava.

Kako je definisan dropshipping tj. e-trgovina?

Novi zakon prepoznaje par oblika e-trgovine:

  1. prodaja preko Webshop-a
  2. prodaja preko elektronskih platformi (e-commerce platforme)
  3. dropshipping

Ukoliko se bavigte e-commerceom, onda pročitajte ovaj post, a u njemu je zanimljiv video.

Najbitnije promene na koje je potrebno obratiti pažnju:

  • Prodaja preko elektronske prodavnice (webshop-a) koja se može smatrati osnovnim, najjednostavnijim oblikom onlajn prodaje i koja funkcioniše tako što trgovac poseduje svoj webshop u kome nudi robu/usluge potrošačima. Potrošač naručuje robu direktno od trgovca i trgovac je isporučuje potrošaču, samostalno ili putem kurirske službe (što je češći slučaj);
  • Prodaja preko elektronske (e-commerce) platforme koja povezuje potrošača i trgovca, a vrlo često platforma pruža i usluge naplate i isporuke. Potrošač je u ugovornom odnosu sa trgovcem (prodavcem robe), ali sama procedura naručivanja, plaćanja i isporuke može da se obavlja preko platforme koja je u B2B odnosu sa trgovcem. Takođe, platforma može da prodaje sopstvenu robu/usluge, odnosno može imati svojstvo prodavca robe i u tom slučaju preuzima sve zakonske obaveze koje se odnose na prodavca, a koje proizilaze iz zaključenog ugovora o prodaji. To konkretno znači da u odnosu prema potrošačima, platforma može imati svojstvo: — prodavca robe ili posrednika u prodaji i tada predstavlja sponu između trgovca i potrošača.
  • Dropshipping koji podrazumeva prodaju robe potrošačima preko sopstvene elektronske prodavnice ili preko elektronske platforme, pri čemu se roba isporučuje potrošaču direktno od proizvođača/uvoznika. Kod dropshipping-a, roba koja se isporučuje krajnjem potrošaču ne dolazi u posed prodavca. Ovo je relativno novi oblik internet prodaje u kojem potrošač plaća trgovcu cenu proizvoda, a potom trgovac neophodne informacije i podatke dostavlja proizvođaču/uvozniku, koji potom taj proizvod dostavlja direktno potrošaču. Kod ovog modela onlajn prodaje potrošač je u ugovornom odnosu sa prodavcem koji preuzima sve obaveze prema potrošaču koje proizilaze iz zaključenog potrošačkog ugovora.

Ukoliko vas interesuje šta je Dropshipping ili niste sigurni kakav je biznis model u pitanju, odgledajte video ispod, a topla preporuka s naše strane je da posetite i ovu Facebook grupu Dropshipping-a gde možete pronaći sve informacije i to na srpskom jeziku:

Da li je to sve?

Ukoliko ste pomislili da je to sve od novina, da vas “obradujemo” – postoji još pregršt noviteta koji su doneti, a tiču se:

  1. uslovi isticanja cena
  2. uslovi isticanja akcija
  3. noviteti na polju mistery shoppinga od strane inspekcije
  4. noviteti na polju podsticaja kupaca (promocije, loyalti kartice itd…)

Ukoliko vas interesuju detalji, možete ih pročitati OVDE ili nam slobodno pišite na office@ideal-racunovodstvo.rs za sva pitanja vam kao knjigovodstvena agencija specijalizovana za IT stojimo na raspolaganju.

+381691638054