Fraud Blocker "Zaposlenje u Nemačkoj" , zašto programeri ovo najčešće Guglaju zadnjih par nedelja? - Knjigovodstvena agencija | Knjigovodstvene usluge Beograd | Agencija za knjigovodstvo Beograd

“Zaposlenje u Nemačkoj” , zašto programeri ovo najčešće Guglaju zadnjih par nedelja?

zakon o IT pausalcima agencija za knjigovodstvo

Sada već svi znaju novosti da je Vlada Srbije najavila izmene Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koji će sadržati test samostalnosti preduzetnika paušalaca.

Izmene Zakona bi trebalo da stupe na snagu 1. Januara 2020. godine, a najave su pokrenule brojna pitanja među preduzetnicima, najviše u IT zajednici, jer se predviđa da će na njihovo poslovanje izmene najviše i uticati.

Ukoliko do izmena dođe, odliv IT stručnjaka može biti mnogo veći nego što to sada jeste , a podrška razvoju ove industrije gotovo da neće ni postojati.

Šta se događa sa IT paušalcima i kako će sve izgledati u budućnosti?

Poslednjih godina smo sve više slušali priče kako strane kompanije vrlo rado angažuju domaće stručnjake na velikim projektima, kao i da zarađuju mnogo više od proseka, ali malo ko je govorio da su pre toga morali da otvaraju svoje firme.

Budući da dobar deo IT preduzetnika (ali ne samo u IT-u) u Srbiji posluje po principu paušalnog oporezivanja, test samostalnosti koji je najavljan od samog početka 2020. godine, sve dovodi u nezavidnu poslovnu poziciju.

Test će sadržati devet pitanja, a ključna su ona koja se odnose na angažovanje drugih lica za rad i “prava” klijenta. Odgovorima na pitanja mora biti definisano sledeće:

 1. Radno vreme, odmor I odsustva paušalaca
 2. Korišćenje prostorija za rad klijenta I obezbeđivanje materijala za rad
 3. Da li klijent određuje način rada paušalcu
 4. Da li je angažovanje za rad paušalca obavljeno putem javnog oglasa za posao
 5. Da li paušalac radi sam ili angažuje tim ljudi
 6. Da li 70% prihoda dolazi od jednog klijenta
 7. Da li poslovni rizik preuzima kompanija ili paušalac
 8. Zabrana rada sa drugima
 9. Broj radnih dana u toku jedne godine (130 ili više)

Ako se ispunjava pet kriterijuma od navedenih devet, nećete biti u mogućnosti da poslujete kao što ste do tada. Odnosno, biće vam naplaćen standarni porezi i doprinosi, a ne paušalni porez.

A samim tim troškovi rada vam skaču i do 50 odsto.

Šta to znači u praksi i kako će ova izmena uticati na sam IT biznis?

Mišljenja javnosti su podeljena – postoje oni koji izmene podržavaju, navodeći da se sistem paušalnog oporezivanja zloupotrebljavao na ovaj način, dok su drugi izričito protiv i navode kako se ubrzan rast IT industrije u Srbiji i desio zahvaljujući poreskim olakšicama, a da se tako solidan broj domaćih kompanija razvio, jer nisu u startu plaćali velike namete državi, dok su im firme i projekti bili u povoju.

Takođe, činjenica je da se na ovaj način omogućilo IT industriji da na NETO nivou zarađuje više, ali i da budu konkurentni na inostranim tržištima, što direktno znači devizni priliv sredstava u Srbiju.

Neretko ćete pročitati i komentare da je država na ovaj način odlučila da profitira i od najrazvijenijeg dela industrije, a da je ovo odličan način da se IT poslovanje izmesti iz Srbije koja više neće imati tako povoljnu klimu za rad.

Programeri najavljuju još jedan odliv mozgova, i to onih koji su našu zemlju visoko pozicionirali poslednjih godina u svetu.

A država je spremila odgovor :

od 1. januara naredne godine sve kompanije koje istovremeno budu povećavale broj zaposlenih i zapošljavale lica koja nisu bila u radnom odnosu tokom 2019. godine će biti oslobođene plaćanja 70% poreza na njihove zarade i doprinose za PIO tokom cele godine. Naredne godine nameti na iste zaposlene će iznositi 65% tokom 2021. godine i 60% celu 2022. godinu.

Zaključak?

Za sada još nemamo krajnji zaključak, no naziru se kako finalne definicije novog zakona, tako i opcije kojima se finalne definicije mogu formalno ispoštovati, bez da nanose dalju štetu direktnom prilivu i protoku novca.

Za više o opcijama možete nas kontaktirati popunjavanjem forme ispod, a spremamo u saradnji sa advokatkim kancelarijama i par opcija koje će IT-evcima pomoći u daljem radu:
  +381691638054