Fraud Blocker Osnivane preduzeća - Kako osnovati preduzece u Srbiji - Agencija za osnivanje preduzeza

Osnivanje firme (preduzeća): saznajte kako osnovati firmu

Osnivanje preduzeća nikada nije lak posao, kako za one koji se prvi put upuštaju u sam proces osnivanja preduzeća, tako i za one iskusnije.

Zato, ukoliko ste trenutno u fazi razmatranja pokretanja sopstvenog biznisa i razmatrate neophodne korake za osnivanje preduzeća, onda ste na pravom mestu.

NAPOMENA: Proces osnivanje firme od Maja 2023 je doživeo transformaciju

U trenutku pisanja teksta, proces osnivanja firme imao je primarno papirni oblik. U međuvremenu, toko COVID vremena, proces osnivanja firme doživeo je prvu “renesansu” kada su sve državne službe digitalizovale proces osnivanja firme i omogućile preduzetnicima da istu osnuju i elektronski, dok je od Maja 2023. ovaj proces moguć isključivo u e – obliku tj. moguč jedino uz primenu elektronskog sertifikata kojim bi se ceo proces osnivanja firme sproveo (od e-overe osnivačkog akta, do podnošenja prijava i same registracije)

 

Osnivanje firme (preduzeća) – odakle početi sa procesom otvaranja firme?

 

Osnivanje firme neretko zna biti zbunjujući proces za buduće preduzetnike.

Previše je pitanja koja se nameću:

 • koji tip firme osnovati
 • koje su prednosti jednog tipa preduzeća u odnosu na drugi
 • koja opcija pravnog lica košta manje, a koja (dugoročno) više

Sva ta pitanja su nešto što nove generacije preduzetnika stavljaju u nezavidnu poziciju u kojoj nije uvek i do kraja jasno šta je za nas najbolja opcija.

Iz tog razloga ćemo se potruditi u ovom tekstu da vam makar malo približimo bitne faktore za donošenje odluke.

1# Prilikom osnivanja preduzeća da li biti DOO ili preduzetnik?

Jedna od večitih dilema prilikom osnivanja preduzeća: da li biti u startu DOO ili krenuti kao preduzetnik?

Pre nego što se upustite u proceduralno osnivanje preduzeća, neophodno je da razmotrite koji oblik pravnog lica bi bio odgovarajuć za Vaš biznis. Opcije su Vam sledeće:

 • preduzetnik
 • ortačko društvo
 • komanditno društvo
 • društvo sa ograničenom odgovornošću
 • akcionarsko društvo

Kako se odlučiti za oblik pravnog lica pre samog osnivanja preduzeća?

Iako na prvi pogled odgovor na ovo pitanje može izgledati lak, ono što treba uzeti u obzir prilikom finalne odluke tipa pravnog lica je kakav će Vaš biznis biti na kratke, a kakav na duge staze.

Shodno tome, ključni kriterijum u ovom koraku je taj kakav Vam je biznis plan za prvih 12-24 meseci i do koje mere možete predvideti promete koje ćete ostvariti, kao i to da li u biznis ulazite samostalno ili u partnerstvu s nekim.

Samim tim, pre nego što započnetne avanturu otvaranja firme, postavite sebi par dodatnih pitanja koja će ti pomoći da odabereš idealni oblik pravnog lica za sebe:

 • Da li sam ja jedini vlasnik i da li će tako i ostati dugoročno?
 • Da li planiram da u budućnosti prodam udeo u firmi?
 • Da li mislim da zapošljavam radnike ili ću samostalno obavljati posao?
 • Da li mislim da će mi obim prometa prevazilaziti 6 miliona dinara godišnje ili ne?
 • …..

Probajte da popišete sve dugoročne ciljeve i da ih mapirate sa oblikom privrednog društva ka kojem naginjete, kako biste pravovremeno osnovali adekvatno pravno lice i izbegli „dupli rad“ preregistracije preduzeća.

2# Registracija pravnog lica

Koji god oblik privrednog društva odaberete da registrujete prilikom osnivanja preduzeća, pre same finalne odluke preporučili bismo da pročitate detaljnije o svakom pojedinačnom obliku prirednog drustva (forma društva, ograničenja, oblik….) na ovaj adresi ili nam možete poslati vaše pitanje na email , a mi ćemo se potruditi da Vam pomognemo.

Sam proces osnivanja firme tj. osnivanja preduzeća započinje se u Agenciji za privredne registre gde je potrebno dostaviti popunjene formulare koji sadrže podatke o osnivanju pravnog lica (u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku i Poreskom upravom), a završava u banci, o čemu će biti reč u donjem delu teksta.

3# Prikupljanje dokumentacije za osnivanje preduzeća

osnivanje preduzeca | agencija za osnivanje preduzeca

Nakon odabira odgovarajućeg oblika privrednog društva, prvi korak ka otvaranju firme je prikupljanje i overavanje sve potrebne dokumentacije (ukoliko ste strani državljanin onda je potrebna i overa prevoda kod sudskog tumača )kao i popunjvanje formulara agencije za privredne register u kojem je potrebno navesti sve potrebne detalje i “krstiti” Vašu buduću firmu.

Ono što je bitno da znate da firma osim pretežne delatnosti, može obаvljаti i sve druge zakonom dozvoljene delаtnosti, a takođe može i izvršiti promenu pretežne šifre delatnosti (kao i sve druge podatke iz agencije za privredne registre)

Takođe, veoma bitna stavka u ovom koraku je i ta da šifra delatnosti koju izaberete nameće sa sobom određena prava i ograničenja u obavljanju Vaše delatnosti – npr. Određene šifre delatnosti su oslobođene evidentiranja prometa preko fiskalne kase, te je potrebno obratiti pažnju.

U ovom koraku postoji još jedan međukorak, a to je overa takozvanih OP obrazaca, koje je potrebno overiti kod notara (savet ja da overite minimum 3 primerka) i dostaviti ih prilikom registracije firme.

4# Pronalazak računovodstvenog servisa

Iako ovo možda ne izgleda kao previše bitan faktor, pogotovu na početku kada su prihodi nesigurni, statistika je pokazala da firme koje su od početka startovale sa pravim knjigovodstvenim partnerima, uspevale su da prebrode prvu – i najkritičniju – godinu.

Dobra knjigovodstvena agencija vam već u startu i pre samog otvaranja firme može mnogo pomoći – kako savetima i usmerenjima, tako i realnim uštedama u vremenu i novcu od samog starta – , a dobar advokat…zlu netrebalo, vam mnogo može pomoći ukoliko dođe do nezgodnih situacija.

Čak i najmanja greška prilikom otvaranja firme vas može koštati višestrukih odlazaka do nadlažnih institucija ili dodatnih neplaniranih troškova, a da ne spominjemo buduća poreska savetovanja koja vašem preduzeću mogu doneti velike uštede.

Čestitamo, sada ste ponosnik vlasnik Firme

Ovo su bili inicijalni koraci neophodni za otvaranje firme, i sada ste spremni da se upustite u razvoj vaše buduće kompanije.

Kako biste gore navedene korake sproveli bezbolno, obezbedili smo za vas detaljno upustvo koje će vam pomoći prilikom otvaranja firme (za dobijanje upustva posaljite mail na adresu [email protected] sa porukom “ŽELIM UPUSTVO” i mi ćemo vam ga poslati).

Samo upustvo sadrži celokupan niz konkretnih koraka neophodnih za osnivanje preduzeća, a kao bonus vam dostavljamo i par dodatnih linkova koji vam mogu biti od pomoći prilikom prikupljanja inicijalnih informacija:

 

Korisni linkovi:

 

Koje su razlike izumeđu otvaranja preduzetnika i DOO firme?


Evo i osnovnih razlika:

1.     Porez na dobit – Preduzetnik plaća 10% porez na dobit, DOO plaća 15% porez na dobit, kao i 15% na podizanje dividende.

2.     Odgovornost – Preduzetnik odgovara svojom ličnom imovinom, dok članovi DOO odgovaraju do visine kapitala i uloga.

3.     Test samostalnosti – Preduzetnik podleže testu samostalnosti i postoji rizik da ako ne prodje test plaća veći iznos poreza i doprinosa, DOO ne podleže testu samostalnosti.

4.     Ulaganje u kapital – U DOO mogu ulagati kapital kako fizička, tako i pravna lica, dok Preduzetnik može biti samo jedna osoba.

5.     Podizanje gotovine – Preduzetnik ne mora da pravda podizanje gotovine, dok DOO firma ima obavezu da pravda, ili da plati porez koji iznosi 15%.

6.     Promena oblika poslovanja – Preduzetnik može promeniti oblik u DOO, dok DOO nema mogućnost promene oblika poslovanja u PR.

7.     Mirovanje – Preduzetnik može biti u mirovanju, kod DOO firme to nije moguće.

8.     Zatvaranje – Zatvaranje Preduzetnika je jednostavniji proces koji se završava u par koraka, dok proces likvidacije kod zatvaranja DOO firme često traje mesecima, pa i duže.

Želite da započnete proces osnivanja preduzeća? Popunite formu i započnimo:

  +381691638054