Fraud Blocker Zašto je januar mesec idealan za promenu knjigovodstvene agencije? - Knjigovodstvena agencija | Knjigovodstvene usluge Beograd | Agencija za knjigovodstvo Beograd

Zašto je januar mesec idealan za promenu knjigovodstvene agencije?

osnivanje doo firme agencija za knjigovodstvo IDEAL Računovodstvo

Promena knjigovodstvene agencije: zašto baš u Januaru?

Ukoliko ste kliknuli na ovaj naslov, znači da razmišljate na temu promene knjigovodstvene agencije, ali se verovatno dvoumite da li je sada pravi trenutak ili ne.

Takođe, vrlo je verovatno da dosadašnjom agencijom niste bili zadovoljni, iz nekog razloga.

Ovog puta nećemo ulaziti u razloge zašto je to tako i šta je sve ono što treba očekivati od agencije za računovodstvo, ali znamo zašto je početak godine idealno doba za promene…u svakom smislu.

Pogotovu ukoliko je ta promena vezana za promenu računovodstvenog partnera.

U ovom tekstu ćemo pokušati da vam pomognemo sa par razloga zašto je ovaj period godine interesantan za sve firme koje razmišljaju o promeni knjigovodstvene tj . računovodstvene agencije.

promena knjigovodstvene agencije

Krećete od nule, sa novim knjigovođom

Januar je idealan mesec za započinjanje poslovne godine sa novom računovodstvenom agencijom i kretanje od nule.

Poreski period za koji se obračunava porez na dobit preduzeća zovemo poslovna godina.

Poslovna godina je kalendarska godina, osim u slučaju prestanka ili otpočinjanja obavljanja delatnosti u toku godine, uključujući i statusne promene. Dakle, početak godine uključuje otvaranje nove poslovne godine, nove podatke, nove obračune, jer smo račune sveli u decembru prethodne godine.

U decembru se završava period kojim se obuhvata finansijski izveštaj poslovanja, takozvani završni račun i bilansi se pripremaju. Kako je rok za predaju završnog računa 28.02. i podnosi se Agenciji za privredne registre elektronskim putem, možete dogovoriti sa starom računovodstvenom agencijom da taj proces ubrzaju ili da, jednostavno, samo “odrade” predaju završnog računa.

Prema Zakonu, otvaranje poslovnih knjiga vrši se na početku poslovne godine na osnovu zaključnog bilansa stanja prethodne godine, tako da u novu poslovnu godinu od januara ulazite “čisti”. Sve što je potrebno da nova računovodstvena agencija uradi u saradnji sa vama je da – identifikuje imovinu, obaveze, utvrdi obavezu poreza na dobit i ostali kapital.

Januar je mesec “bez stresa”

Iako za ovaj mesec važi mišljenje da je najduži mesec u godini – to se ne odnosi na broj dana, već na to koliko novca u njemu potrošimo i koliko je potrebno da prođe do sledećeg priliva. 🙂 – kod računovodstvenih agencija je drugačije i ovo je uglavnom mesec kada se vrlo organizovano započinju poslovne godine i posao teče ustaljenim tokom, bez previše stresa i tesnih rokova.

Samim tim, prelazak u novu računovodstvenu agenciju možete odraditi mnogo jednostavnije, uz lakšu komunikaciju i kontrolu dokumentacije.

Šta me čeka ako se odlučim da računovodstvenu agenciju promenim na sredini godine?

Moguće je da računovodstvenu agenciju promenite i kasnije, ali je važno znati da je za obe strane znatno lakša promena na početku kalendarske, odnosno, poslovne godine. U tom slučaju, vaša nova agencija mora da odvoji mnogo više vremena kako bi “ušla u sistem” dokumentacije i finansija, a to vas, neretko, može i koštati više novca.

Pred računovodstvenom agencijom je tada nekoliko izazova – da li poslovati sa “rupom” u finansijskim podacima od januara do meseca kada ste odlučili da promenite agenciju ili, što je najčešći slučaj, ponovno otvaranje poslovne knjige što opet znači mnogo stresa, mnogo vremena, veći rizik od grešaka i više troškova.

Dovoljan je i taj podatak da, kada računovodstvena agencija poželi da otkaže saradnju nekom klijentu (verovali ili ne i to se dešava), uvek se sačeka završetak poslovne godine.

Zaključak

Za vas, ali i za računovodstvenu agenciju za koju ste se odlučili da će voditi vaše knjige je najbolji period za započinjanje saradnje početak godine iliti januar.

Vodite računa o svim negativnim aspektima koji su vam zasmetali u prethodnoj saradnji i dobro se raspitajte kome prepuštate finansije vaše firme. Računovodstvena agencija mora biti i jeste vaš stalni partner i desna ruka poslovanja.

.

+381691638054