Fraud Blocker Računovodstvena agencija - šta treba proveriti pre uspostavljanja saradnje?

Računovodstvena agencija - šta treba proveriti pre uspostavljanja saradnje?

U velikom broju slučajeva, cena je kriterijum koji postaje 1# kada je u pitanju odabir računovodstvene agencije. No, iako je cenu najlakše uporediti (jer je očigledna) postoji još par ključnih kriterijuma koje je neophodno proveriti, kako biste bili sigurni da će usluga koju dobijete biti na zadovoljavajućem nivou.

cena racunovodstvenih usluga

1# Edukacija – da li zaista želite da poverite vođenje vaših poslovnih knjiga nekome ko ne ulaže u edukaciju svojih zaposlenih? Knjigovodstvene usluge su pre svega intelektualne usluge i kako biste dobili najviše za vaš novac, raspitajte se da li vaš računovođa praktikuje sprovođenje internih edukacija zaposlenih i na koji način.

2# Iskustvo – Teorija bez iskustva ili iskustvo bez teorije? Pre nego što počnete da sarađujete sa knjigovodstvenom agencijom, raspitajte se koliko i što je još bitnije, kakvo je njihovo iskustvo. Pokušajte da u razgovoru dođete do saznanja da li su se susretali sa raznim situacijama i izazovima za koje smatrate da mogu biti od važnosti za vas i na taj način pokušajte da shvatite njihovo iskustvo i metodologiju rešavanja problema. Ovo će vam kasnije uštedeti mnogo novca i vremena.

3# Razumevanje industrije – Knjižiti dokument je prosta tehnika koja uz današnje savremene poslovne softvere može biti samo puki klik, ali suštinsko pitanje za vašeg budućeg knjigovođu je da li razumeju vaše poslovanje u potpunosi? Razumevanjem suštine vašeg poslovanja, moći će da vam pomognu da na najbolji mogući način usmerite vaše finansije i samim tim će biti vaš pravi partner.

4# Poznavanje limita  – Dugoročno gledano, ne postoji knjigovođa koji može znati sve. Vođenje poslovnih knjiga zahteva kompletan set veština, znanja i iskustva koja se prosto ne mogu pronaći u jednoj osobi (ako je znate, javite nam J), te je jako bitno da vaš budući knjigovodstveni servis dobro zna svoje limite i ograničenja, tako da će vas savetovati u presudnom momentu na pravi način  i usmeriti ka osobama koje su stručnije za rešavanje specifičnih problema

5# Postavljanje pitanja – Ovaj kriterijum je najmanje očigledan od svih gorepomenutih, ali je od suštinske važnosti za prepoznavanje poslovne kulture knjigovodstvenog servisa o kom razmišljate. Dobar knjigovođa će uvek postavljati dodatna pitanja jer će na taj način tačno razumeti šta vam treba, zato obratite pažnju na to da knjigovodstvena agencija koja postavlja pitanja će biti jedna od onih koja će imate i prave odgovore.

6# Kvalitet računovodstvenih softvera koji se koriste – ukoliko je sve ostalo bilo bitno, onda je ovaj kriterijum možda i presudan. Iako na prvi pogled nije “vaša stvar” koji računovodstveni softver koristi knjigovodstvena agencija sa kojom planirate saradnju, veoma je bitno da razumete da li je softver koji oni koriste: a) adekvata za vašu industriju b) dokazan na tržištu c) ima garancije za ispravnost podataka

7# Da li ovo važi samo za Srbiju? – Ovi saveti u suštini važe za sve zemlje. Nezavisno od toga da li pričamo o Srbiji ili na primer Sloveniji, kvalitet knjigovodstvenih usluga, odnosno kvalitet računovodske storitve kako se kaže u Sloveniji je nešto na šta treba obratiti posebnu pažnju, a gore pomenuti kriterijumi će vam u tome pomoći.

+381691638054