Fraud Blocker Posao knjigovođe ili ti šta možete (zaista) očekivati od knjigovođe? - Knjigovodstvena agencija | Knjigovodstvene usluge Beograd | Agencija za knjigovodstvo Beograd

Posao knjigovođe ili ti šta možete (zaista) očekivati od knjigovođe?

knjigovodja posao

 

Preduzetnici početnici odnosno ljudi koji po prvi put otvaraju svoje firme neretko nisu sigurni šta i na koji način mogu dobiti od knjigovodstvene agencije.

Zbog toga u praksi često nastaju nesporazumi i nezadovoljstva kako preduzetnika, tako i agencija za knjigovodstvo koje pružaju samu uslugu.

Ovaj tekst ima za cilj da pomogne u razumevanju odnosa na relaciji preduzetnik početnik i knjigovodstvena agencija i poravna očekivanja.

Šta je knjigovodstvo?

Pre svega bismo podelili s vama šta zaista predstavlja “knjigovodstvo” i koja je funkcija istog.

Naime, knjigovodstvo je primarno poslovna funkcija koja je segment jedne šire oblasti koja se naziva računovodstvo (o kome ćemo u narednom postu).

Pored knjigovodstva koje se primarno fokusira na evidentiranje poslovnih promena, samo računovodstvo obuhvata i neke druge funkcije – planiranje, analizu i reviziju.

Šta je (zaista) posao jednog knjigovođe?

U prethodnom delu smo spomenuli koji je primarni fokus knjigovođe (odnosno knjigovodstvene usluge), a to je beleženje nastalih poslovnih događaja tj. knjiženje poslovne dokumentacije dostavljene od strane klijenta.

Šta znači beleženje nastalih poslovnih događaja?

To znači da knjigovođa u postupku knjiženja odnosno evidentiranja poslovnih promena kroz sistem tabela (koje se nazivaju poslovne knjige) beleži sve nastale promene (kupovina, prodaja robe…) kako bi preduzetnik imao stanje svojih knjiga u skladu sa promenama koje je biznis definisao.

Koji su zakonski rokovi koje je potrebno znati i pratiti?

Kada pričamo o rokovima i zakonskim okvirima, same firme kod kojih je nastala poslovna promena su u obavezi da u roku od tri dana dostave dokumentaciju na knjiženje, dok je posao knjigovođe da u roku od pet dana od dostavljanja dokumentacije istu proknjiži i adekvatno evidentira u poslovnim knjigama.

Da li je i obračun zarade deo knjigovodstva?

Pored navedenog primarnog fokusa knjigovođe (evidentiranje poslovnih promena), praksa je ustalila i dodatni set aktivnosti koji se od knjigovodstva očekuje u paketu knjigovodstvenih usluga, a to je obračun zarade.

Naime, obračun zarada zaposlenih, obračun putnih naloga, obračun poreskih davanja ili recimo obračun bolovanja načelno se mogu definisati kao delovi poslovne i druge administracije (jer ne zahtevaju poznavanje knjigovodstvenih propisa), no u praktičnom delu ovi procesi takođe spadaju u opis delovanja jednog knjigovođe koji će  na standardizovan i Zakonom propisan način vršiti neophodne obračune koje su potrebni za funkcionisanje jednog preduzeća

Kako izgleda proces razmene dokumentacije sa knjigovođom?

Jedno od najbitnijih preduslova za adekvatan rad knjigovođe je upravo pravovremena dostava dokumentacije.

U praksi, ovaj proces nekada se svodio na to da firme svom knjigovođi predaju dokumentacije jednom ili dva puta mesečno, ali se primenom digitalizacije ova praksa znatno promenila.

Danas, u eri kada postoji veliki broj cloud rešenja – kako za razmenu dokumenata tako i za evidentiranje poslovnih promena – ovaj proces se može odvijati i dnevno, odnosno u realnom vremenu.

Na primer, onog trenutka kada firma izda svoju fakturu, knjigovodstvo može istu videte i adekvatno obraditi sa knjigovodstvenog aspekta.

Na taj način se postiže ukupna efikasnost obe strane, smanjene prostora za pravljenjem grešaka kao i to da eksterno knjigovodstvo može biti partner identično kao i interno.

Koje su poželjne osobine jednog knjigovođe?

Osobine koje jedan knjigovođa treba posedovati se mogu taksativno navesti, a to su:

  • preciznost
  • tačnost
  • ažurnost
  • sistematičnost i odgovornost

Razlog zašto su ove osobine ključne za jednog knjigovođu je taj što sama poslova aktivnost nalaže visok stepen preciznosti i tačnosti sve sa ciljem kako bi se izbegle greške pri unosu i obradbi podataka.

Pred toga, naveli bismo još jednu ključnu osobinu, a to je – poverenje.

S obzirom da knjigovođe dolaze u dodir s poverljivim i neretko ličnim podacima o poslovanju firmi i delovanju preduzetnika, knjigovođe bi trebalo da budu i ličnosti velikog od poverenja.

Šta se još očekuje od knjigovođe (a ne bi trebalo)?

Zbog generalne nemogućnosti malih preduzeća i preduzetnika da angažuju različite stručnjake za različite oblasti (kao što su advokati, poreski savetnici), posao knjigovođe neretko izlazi i van okvira pružanja knjigovodstvene usluge opisane u ovom tekstu.

Ono što praksa pokazuje je to da se često dešava da se od knjigovođe očekuje da obavlja i određene administrativne i kadrovske poslove kao što su prijava i odjava radnika na socijalno osiguranje, obračun zarada, izrada i predaja različitih obrazaca iz oblasti radnih odnosa i mnoge druge aktivnosti koje ne spadaju u domen evidentiranja poslovnih promena.

Kako postati knjigovođa?

Do 2022 godine tržišna realnost je bila takva da se poslom knjigovođe mogao baviti svako ko je imao želje i nešto znanja, pošto nije postojala zvanična regulacija ovog zanimanja kao ni preduslovi stečenog akademskog znanja.

Od početka 2023 godine, ova industrija će poprimiti oblik zvanične regulacije u kojoj će biti neophodno da se ovim poslom (eksterno) bave isključivo osobe sa licencom, takozvani ovlašćeni knjigovođa/računovođa.

To u praksi znači da će biti i dalje moguće baviti se ovim poslom i bez zvanične diplome stečenog znanja ekonomskog fakulteta, ali će postojati regulacija u vidu barijere znanja koja je neophodna kako biste se bavili ovim poslom što bi dugoročno donelo i boljem i višem položaju samih knjigovođa.

Razmišljate da započnete karijeru u knjigovodstvo ili tražite posao knjigovođe?

Ukoliko se pronalazite u jednoj od ove dve opcije, pozivamo vas da nam se javite i da popričamo.

Ko je IDEAL Računovodstvo?

Ideal Računovodstvo je brzorastuća knjigovodstvena i računovodstvena agencija koja pomaže malim i srednjim firmama da sa manje stresa, nervoze i trošenja sopstvene energije reše sve svoje administrativne probleme. Trenutno se nalazimo na više lokacija u Beogradu i Nišu, a uskoro planiramo i nove lokacije tako da smo uvek u potrazi za kvalitetnim ljudima i kolegama.

Kako se prijaviti za posao u IDEAL Računovodstvu?

Popunjavanjem forme ispod započinjete proces prijave. Pozivamo vas da započnemo razgovor bilo da tražite posao, praksu ili tek razmatrate da uđete u svet finansija.


    +381691638054