Fraud Blocker Poreska kuca na vrata freelancer-im, YouTuberima i svima koji su primali devizne uplate - šta sad? - Knjigovodstvena agencija | Knjigovodstvene usluge Beograd | Agencija za knjigovodstvo Beograd

Poreska kuca na vrata freelancer-im, YouTuberima i svima koji su primali devizne uplate – šta sad?

poreska i freelanceri

Taman što ste razvili YouTube kanal ili došli do hiljada follower-a na Instagramu i osetili se ponosnim što je počelo “nešto da kaplje” stigla je do vas vest da poreska kuca na vrata kako bi vam “uzla deo kolača”.

Znamo da ste razočarani i da vam nije prijatno saznanje da ste dužni državi deo “kolača” do kog ste teškom mukom došli, ali verujte, nije Srbija jedina zemlja u kojoj je ovaj tip poreza obavezan.

Ako pogledate čuvenu izjavu Benjamin Franklina da su porez i smrt jedine obavezne stvari, razumećete da je od nastanka modernog društva porez nešto što se ne može izbeći.

O kakvom porezu je reč?

U ovom slučaju je reč o porezu na priliv novca iz inostranstva, a koji se ne prijavi nadležnim organima. Npr. ovo bi bio devizni priliv koji ste dobili direktno na vaš devizni račun kod poslovne banke u Srbiji, a koji ste dobili od recimo YouTube-a, na osnovu pregleda koji ste ostvarili.

E sad, iako ste dobili priliv novca direktno na račun i pomislili ste da za taj priliv ne postoji obračun plate (u toj formi) to ne znači da ste oslobođeni svih nameta i da je taj novac u potpunosti vaš.

U praksi, taj novac je već godinama podložan oporezivanju (samooporezivanju) i po zakonu sva lica koja su ostvarila priliv novca na sličan ili isti način su dužni da porez prijave.

Znamo, znamo, pomislićete “ali to niko ne plaća i niko ne gleda”, no, nije baš tako.

To što Poreska uprava još nije ušla u trag vašim prihodima ne znači da nikada neće. A kada uđe u trag, moguće je da, uz ovu obavezu, dobijete i prekršajne i krivične prijave (u zavisnosti od sume koju su zaradili).

Ko su poreski dužnici po osnovu ovog zakona?

Poreska uprava Srbije saopštila je da je utvrdila da poreski obveznici, odnosno fizička lica koja u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, grafičkog dizajna, zatim jutjuberi, influenseri , a koji ne plaćaju porez i druge doprinose su podložni poreskoj kontroli i kaznama.

U saopštenju Uprava je navele da je na osnovu raspoloživih podataka o uplatama iz inostranstva i poređenjem tih podataka sa podnetim poreskim prijavama ustanovila visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala ta fizička lica.

test samostalnosti

Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama (jutjuberi, influenseri), internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana (stan na dan).

Šta dalje?

Pitanje koje muči sva lica koja su u poreskom prekršaju po osnovu ovog zakona. Uskoro očekujemo smernice oko načina otplate poreskog duga, te ostanite uz nas za više detalja, pišite nam na office@ideal-racunovodstvo.rs ili se konsultujte sa knjigovodstvenom agencijom sa kojom sarađujete kako bi vas usmerili.

UPDATE: Besplatni webinar

Kompanija Paragraf koja je specijalizovana za poresko savetovanje organizuje besplatno predavanje na datu temu, pa ukoliko želite da se informišete kliknite na link ispod.

+381691638054