Fraud Blocker Planirate smanjenje zaposlenih, a uzeli ste COVID davanja? Pročitajte ovo. - Knjigovodstvena agencija | Knjigovodstvene usluge Beograd | Agencija za knjigovodstvo Beograd

Planirate smanjenje zaposlenih, a uzeli ste COVID davanja? Pročitajte ovo.

proverite stanje knjigovodstva

Ukoliko ste kao i velika većina firmi, uzeli državna COVID davanja – bila da su u pitanju prva 3 ili prva 3 i dodatna 2 davanja – kako biste premostili krizni period što lakše, očekujući da će se poslovna situacija poboljšati do kraja godine i sada, na žalost, sada uviđate da se poslovanje nije vratilo na pre-corona vreme i da vam je broj zaposlenih postao izazov, onda je ovaj tekst pravi za vas.

Šta raditi sa viškom zaposlenih?

Ukoliko je situacija u kojoj se vaša kompanija nalazi blizu gorepomenute, odmah da napomenemo da nam je istinski žao što se biznis nije vratio na uobičajene staze.

Istinski verujemo da je ovom stanju uskoro kraj i da ćemo se u 2021 vratiti na kolosek, no razumemo da nije moguće u svim industrijama zadržati isti broj zaposlenih još dugo.

Zato, u nastavku teksta vam ukazujemo na moguće opcije.

Da li smem da otpustim nekog?

Ukoliko je ova opcija neizbežna (za šta se zaista nadamo da nije) onda je potrebno da znate sledeće:

  • ukoliko ne želite da budete u situaciji da ste obavezni da vratiti COVID davanja, budite sigurni da broj zaspolenih nije spao na >10% u odnosu na datum početka vanrednog stanja u periodu ne kraćem od 3 meseca nakon poslednjeg davanja koje je vaša kompanija primila

Da li mogu otpustiti nekog kao tehnološki višak?

Ukoliko ste sigurni da ispunjavate uslove tj. da smanjenje broja zaposlenih neće uticati na COVID davanja, onda je bitno da znate da poslodavac koji otkazuje radni odnos zaposlenom (jer je tehnološki višak) mora da vodi računa o tome da li je u obavezi da donese program rešavanja viška zaposlenih, kao i da zaposlenima, koje je utvrdio kao tehnološki višak, isplati otpremninu pre otkaza ugovora o radu.

+381691638054