Fraud Blocker Poslednjih 18 000 RSD od države nam stiže - Knjigovodstvena agencija | Knjigovodstvene usluge Beograd | Agencija za knjigovodstvo Beograd

Poslednjih 18 000 RSD od države nam stiže

covid davanja

Poslednjih 18 000 RSD od države nam stiže

Poslednji minimalac u iznosu od po 18.000 dinara biće isplaćen u utorak, 8. septembra, najavio je danas u izjavi za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

Ministar navodi da će po 18.000 dinara dobiti nešto više od milion radnika koji su zaposleni u 235.000 preduzeća koja koriste pomoć države za ublažavanje negativnih posledice krize izazvane virusom korona.

Sinis mali 03062020 Ras foto Mitar Mitrovic0043 previewFOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Reč je o drugoj isplati 60 odsto minimalne zarade, u okviru drugog paketa pomoći.

“To je (ukupna) peta minimalna zarada koju Vlada Srbije uplaćuje i koja je deo velikog paketa mera koji je vredan 5,8 milijardi evra. Ukupno smo za ovih pet minimalnih zarada iz budžeta izdvojili više od 130 milijardi dinara”, precizirao je Mali.

Ističe da je to veliki novac koji je država izdvojila za našu privredu i ocenio da su upravo te mere sprečile “najcrnje scenarije” – otpuštanja radnika i zatvaranja fabrika, koji se trenutno dešavaju u nekim od najrazvijenih zemalja.

 

Pomoć koju je država izdvojila za privredu iznosi oko 12,5 odsto BDP-a, navodi Mali u izjavi za Tanjug i dodaje da mali broj zemalja može da se pohvali tako velikim paketom pomoći, što je, podseća, rezultat teških reformi iz 2014. i 2015. godine.

Istakao je da je Srbija trenutnu krizu dočekala na pravi način, da je na tu krizu odgovorila pravim merama, a to pokazuje, navodi, reakcije privrednika i dobri rezultati u našoj ekonomiji.

“U prvih šest meseci imamo negativnu stopu rasta od samo 0,9 odsto, za razliku od velikog broja drugih zemalja koji su mnogo više pali nego naša ekonomija. Dobro se za sada držimo i to nam daje otpimizam da razmišljamo o tome do kraja godine budemo na nuli ili u blagom plusu”, zaključio je ministar.

Tekst delimično ili celosti preuzet odavde.

+381691638054