Otvaranje firme u Sloveniji: sve što trebate znati pre nego što započnete process osnivanja firme u Sloveniji

Otvaranje firme u Slovenij - kako početi?

Kao i prilikom procesa osnivanja firme u Srbiji, tako su i dileme budućih preduzetnika slične i kada je potrebno otvoriti firmu u Sloveniji.

I početni korak je uvek isti: da li otvoriti društvo sa ograničenom odgovornošću? Ili je bolje otvoriti predstavništvo (filijalu) ili možda ćerku firmu?

Slično kao i u drugim zemljama, najčešći oblik privrednog društva za koji se preuzetnici odlučuju (iz više razloga koje ćemo opisati u tekstu ispod) je društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.).

 

otvaranje firme u sloveniji

Šta je potrebno za otvaranje d.o.o firme u Sloveniji?

Ono što je ključna odlika otvaranja d.o.o. firme u Sloveniji je ta da je za otvaranje firme odnosno privrednog društva tipa d.o.o. , neophodno uplatiti osnivački kapital u minimalnom iznosu od 7.500 EUR.

I ovaj kapital je neophodno imati spremnim, ukoliko planirate da započnete biznis u Sloveniji.

Iako ovaj korak mnogi vide kao izazov (pogotovu ukoliko biznis ideja nije validirana), bitno je napomenuti i to da je inicijalni kapital unešen prilikom osnivanja firme, nakon registracije d.o.o. na raspolaganju preduzetniku za korišćenje poslovanja firme.

Koji sve tipovi d.o.o postoje u Sloveniji?

 
Jedna od karakteristika d.o.o firmi u Sloveniji je i ta da se one kvalifikuju na: malo, srednje ili veliko preduzeće.

Od čega zavisi ova kvalifikacija?

Ključna odlika ovih kvalifikacija je ta da one zavise od visine kapitala koje investitori odnosno budući preduzetnici žele da “unesu” prilikom osnivanja d.o.o firme.

Sekundarni parameter koji utiče na ove kvalifikacije je procena prihoda koje će d.o.o ostvariti. Iz tog razloga, a usled činjenice da je otvoriti firmu ne tako komplikovan proces, predlog je da se pre samog otvaranja firm u Sloveniji upoznate da privrednim pravom i opcijama, što možete uraditi ili sa advokatima ili sa knjigovodstvenim agencijama, odnosno poreskim savetnicima.

Šta da radim ukoliko imam firmu na drugoj lokaciji van EU i želim ispostavu moje firme, u Sloveniji?

 

Ukoliko već imate firmu na lokaciji van EU i želite proširiti poslovanje u EU, vam je na raspolaganju opcija otvaranja kćerke firme ili predstavništva odnosno filijale u Sloveniji. Ključna odlika ovakve postavke biznis modela je ta da je vlasnik ćerke firme vaša matična firma.

No, iako ovaj pristup znači da je pravno lice osnivač d.o.o. firme u Sloveniji, za registraciju ćerke firme, kao i prilikom osnivanja doo firme, zahteva se minimalni osnivački kapital u iznosu 7.500 eur koji se na dalje može koristiti za poslovanje firme.

Druga opcija, pored navedene opcije otvaranja kćerke firme je otvaranje filijale, odnosno predstavništva.

Na primer, ukoliko planirate da obavljati istu delatnost kojom se bavite u matičnoj zemlji i u Sloveniji, vi možete otvoriti predstavništvo odnosno filijalu i samim tim predstavništvo u Sloveniji imenujemo u “podružnica”.

Sam model pravnog lica “podružnica” predstavlja vrstu poslovne jedinice vaše matične firme. U tom smislu, sama podružnica nije pravni oblik kao društvo sa ograničenom odgovornošću već podružnicu možete registrovati samo za delatnosti koje obavlja matično preduzeće. Ključna razlika ovog modela u odnosu na sve druge modele koje smo spomenuli je taj da je za otvaranje predstavništva nije potreban početni kapital od 7500 EUR, a za samo poslovanje predstavništva odgovara matična firma.

A da li mogu otvoriti preduzetnički agenciju u Sloveniji?

 

Pored svih navedenih opcija, postoji još jedna opcija koja je na raspolaganju preduzetnicima koji planiraju razvoj biznisa na teritoriji Slovenije.

Naime, treća mogućnost je postati samostalni preduzetnik, odnosno otvoriti preduzetničku agenciju, kao pojedinac.

To znači da fizičko lice, koje želi da samostalno i pod svojim imenom obavlja dopuštene registrovane delatnosti, može otvoriti pravni oblik privrednog društva pod nazivom: preduzetnik.

No, ova opcija sa sobom donosi određene preduslove. Naime, državljani država koje nisu članice EU ili koji nemaju najmanje jednu godinu boravka u Sloveniji, ne mogu postati samostalni preduzetnici u Sloveniji.

Pored toga, drugi preduslov za registraciju samostalnog preduzetnika u Sloveniji je i ta da je neophodna i sama dozvola za boravak i rad na osnovu samozapošljavanja, a uslov za dobijanje te vrste radne dozvole je godina neprekidnog boravka u Sloveniji.

Koja dokumenta su neophodna za osnivanje firme u Sloveniji?

 

Od dokumentacije neophodne za otvaranje firme u Sloveniji, neophodno je pripremiti:

  1. Za otvaranje firme tipa d.o.o. stranim preduzetnicima je potreban slovenački poreski broj
  2. Overenu izjava vlasnika poslovne adrese firme

  1. Kopija pasoša i informacija o adresi stalnog boravka
  2. Potvrda o poreskom rezidenstvu iz države gde je ovlašćeno lice poreski obveznik
  3. Osnivački kapital u minimalnom iznosu 7.500 EUR ( dokaz uplate predstavlja potvrda banke da je osnivač uplatio novčani ulog na privremeni račun)

 

Zanima vas otvaranje firme u Sloveniji?

 

Pošaljite nam email klikom na dugme ispod i započnimo razgovor.

Call Now Button0642400694