Osnivanje preduzeća

Ukoliko ste trenutno u fazi razmatranja pokretanja sopstvenog biznisa, onda ste na pravom mestu.

1# Da li odabrati DOO ili preduzetnički oblik?

Pre nego što se upustite u proceduralno otvaranje pravnog lica, neophodno je da razmotrite koji oblik pravnog lica bi bio odgovarajuć za Vaš biznis:

  • preduzetnik
  • ortačko društvo
  • komanditno društvo
  • društvo sa ograničenom odgovornošću
  • akcionarsko društvo

Ključni kriterijum u ovom koraku je taj kakav je biznis plan za prvih 12-24 meseci i do koje mere možete predvideti promete koje ćete ostvariti, kao i to da li u biznis ulazite samostalno ili u partnerstvu s nekim.

Samim tim, pre nego što započnetne avanturu otvaranja firme, postavite sebi par dodatnih pitanja koja će ti pomoći da odabereš idealni oblik pravnog lica za sebe:

  • Da li sam ja jedini vlasnik i da li će tako i ostati dugoročno?
  • Da li planiram da u budućnosti prodam udeo u firmi?
  • Da li mislim da zapošljavam radnike ili ću samostalno obavljati posao?
  • Da li mislim da će mi obim prometa prevazilaziti 6 miliona dinara godišnje ili ne?
  • …..

Probajte da popišete sve dugoročne ciljeve i da ih mapirate sa oblikom privrednog društva ka kojem naginjete, kako biste pravovremeno osnovali adekvatno pravno lice i izbegli „dupli rad“ preregistracije preduzeća.

2# Registracija pravnog lica

Koji god oblik privrednog društva odaberete da registrujete, pre same finalne odluke bismo vam preporučili da pročitate detaljnije o svakom pojedinačnom obliku prirednog drustva (forma društva, ograničenja, oblik….) na ovaj adresi ili nam možete poslati vaše pitanje na email.

Sam proces registracije pravnog lica započinje se u Agenciji za privredne registre gde je potrebno dostaviti popunjene formulare koji sadrže podatke o osnivanju pravnog lica (u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku i Poreskom upravom), a završava u banci, o čemu će biti reč u donjem delu teksta.

3# Prikupljanje dokumentacije

Nakon odabira odgovarajućeg oblika privrednog društva, prvi korak ka otvaranju firme je prikupljanje i overavanje sve potrebne dokumentacije (ukoliko ste strani državljanin onda je potrebna i overa prevoda kod sudskog tumača )kao i popunjvanje formulara agencije za privredne register u kojem je potrebno navesti sve potrebne detalje i “krstiti” Vašu buduću firmu.
Sam formular možete preuzeti ovde i u ovom koraku je potrebno popuniti sve neophodne podatke o firmi koju osnivate i samom osnivaču, a takođe je potrebno navesti i određenu šifru delatnosti firme koja će definisati takozvanu “pretežnu delatnost”.
Ono što je bitno da znate da firma osim pretežne delatnosti, može obаvljаti i sve druge zakonom dozvoljene delаtnosti, a takođe može i izvršiti promenu pretežne šifre delatnosti (kao i sve druge podatke iz agencije za privredne registre)
Takođe, veoma bitna stavka u ovom koraku je i ta da šifra delatnosti koju izaberete nameće sa sobom određena prava i ograničenja u obavljanju Vaše delatnosti – npr. Određene šifre delatnosti su oslobođene evidentiranja prometa preko fiskalne kase, te je potrebno obratiti pažnju.

U ovom koraku postoji još jedan međukorak, a to je overa takozvanih OP obrazaca koje možete preuzeti ovde, koje je potrebno overiti u sudu ili opštini (savet ja da overite minimum 3 primerka) i dostaviti ih prilikom registracije firme.

4# Pronalazak računovodstvenog servisa

Iako ovo možda ne izgleda kao previše bitan faktor, pogotovu na početku kada su prihodi nesigurni, statistika je pokazala da firme koje su od početka startovale sa pravim partnerima, uspevale su da prebrode prvu – i najkritičniju – godinu.

Dobar knjigovođa vam već u startu i pre samog otvaranja firme može mnogo pomoći – kako savetima i usmerenjima, tako i realnim uštedama u vremenu i novcu od samog starta – , a dobar advokat…zlu netrebalo, vam mnogo može pomoći ukoliko dođe do nezgodnih situacija.

Čak i najmanja greška prilikom otvaranja firme vas može koštati višestrukih odlazaka do nadlažnih institucija ili dodatnih neplaniranih troškova, a da ne spominjemo buduća poreska savetovanja koja vašem preduzeću mogu doneti velike uštede.

Čestitamo, sada ste ponosnik vlasnik Firme

Ovo su bili inicijalni koraci neophodni za otvaranje firme, i sada ste spremni da se upustite u razvoj vaše buduće kompanije.

Kako biste gore navedene korake sproveli bezbolno, obezbedili smo za vas detaljno upustvo koje će vam pomoći prilikom otvaranja firme (za dobijanje upustva posaljite mail na adresu office@ideal-racunovodstvo.rs i mi ćemo vam ga poslati) i konkretnih koraka, a kao bonus vam dostavljamo i par dodatnih linkova koji vam mogu biti od pomoći prilikom prikupljanja inicijalnih informacija: